Lussebullar
Dessa har jag bakat redan flera ggr i Är och det blir bra resultat varje gÄng. DegvÀtskan skall inte vÀrmas innan dÄ degen blir smidigare och finare utan varm vÀtska. Dessutom behöver du mindre mjöl=saftigare bullar, det har jag lÀrt mig frÄn riktiga bagare. Degen jÀser lÄngsammare men du fÄr dÄ i gengÀld mer smak.
Recept pÄ saftiga saffransbullar
Ca 25-30 st
- 50 g jÀst
- 3 dl mjölk
- 2 dl grÀdde
- 120 g rumsvarmt smör
- 2 pÄsar saffran (1 g)
- 1,5 dl strösocker
- 0,75 tsk salt
- 12-13 dl vetemjöl
- russin att trycka i
- 1 uppvispat Àgg att pensla med
SÄ hÀr gör du saftiga saffransbullar
- BlötlÀgg russinen i en skÄl med vatten, stÀll Ät sidan. (dÄ suger inte russinen upp vÀtska ur saffranbullen)
- Smula jÀsten i en bunke. HÀll i mjölken och grÀdden. Rör runt sÄ att den löses upp.
- TillsÀtt rumsvarmt smör, socker, salt, saffran och vetemjöl. Arbeta degen smidig i en bakmaskin. LÄt jÀsa under bakduk till dubbel storlek.
- VÀrm ugnen till 225 grader. Ta upp degen pÄ en lÀtt mjölad arbetsbÀnk och knÄda lÀtt. Ta en bit deg, rulla ut till en lÀngd pÄ ca 15 cm och 1,5 cm i diameter. Rulla in kanterna Ät varsitt hÄll. LÀgg pÄ en plÄt med bakplÄtspapper. Tryck ned russin om du vill ha det.
- LÄt jÀsa ca 60 minuter under bakduk.
- Pensla med uppvispat Àgg. GrÀdda i mitten av ugnen i ungefÀr 10 minuter tills de fÄtt en fin gyllene fÀrg. Men grÀdda inte för lÀnge dÄ blir de torra =)