loppanlinnea.blogg.se 🌸

♥️Mamma till en pojk & en flicka ♥️ & är tillsammans med världens bästa pojkvän. Jag är 32 år.

⚠️VARNING!!! ⚠️

Kategori: ♥ Livet i allmänhet.

(null)


Bilden ovan togs den sjunde juni 2009, fem år sedan alltså och jag hade då varit mamma i prick tre månader och en dag. Vagnen på bilden är en Brio Sing 2009, min första vagn och jag gillade den. Men på sommaren så hade den, trots solkepsen, en lite väl kort sufflett. Lätt fixat, tänkte jag, och hängde en gallerfilt över vagnen och klämde fast filten med en barnvagnsring.

Att jag grävt så här djupt i bildarkivet beror på en artikel som just nu cirkulerar och som det länkas till nästan en gång i timmen i min grupp Barnvagnar! på Facebbok. Artikeln finns på Expressens hemsida och har rubriken "Din barnvagn kan bli en dödsfälla – i solen". I diskussionstrådarna som följer delas utrymmet mellan oroliga föräldrar som undrar om deras solskydd är okej eller dödsfarligt med andra som med rätt hårda ord fördömer all slags övertäckning. Men låt oss analysera den här artikeln lite mer noga:

Tidningen har testat hur varmt det blir i vagnen när den står i solen, temperaturen på platsen i solen är 31 grader. Vagnen uppnår efter en timme under dessa förhållanden en temperatur på 41 grader. Det är absolut för varmt för ett barn, inget snack om den saken. Det står dock ingenstans vilken vagn som använts eller hur den täckts över – med filt, i så fall vilken typ av filt? Och fanns det annan ventilation i suffletten? Riskerna för barnet är enligt experten som tillfrågats dessutom, vad gäller dödsfälleaspekten, mest aktuella för små bebisar, i synnerhet prematurer och barn med infektioner eller andra riskfaktorer. Andra barn tror han kommer reagera med att skrika och bli röda.

Jag påstår på inget sätt att det inte finns massa risker med att ha sitt barn i en vagn varm, men jag ogillar skrämseltaktiken i den här typen av artikel.  Jag tvivlar på att särskilt många föräldrar skulle lägga sitt barn i en vagn parkerad i gassande solsken i en timme, med en tjock filt – typ fleecefilt – tätt packad runt suffletten så att ingen luft kommer in. Och detta utan att en enda gång under den här tidsperioden titta till sitt barn. Experten, som är barnläkare, avslutar dessutom med följande uttalande:

"– Lägger du en tunn filt som solskydd, med luft mellan luftvägarna på bebisen och filten, så kan man inte säga att det är någon risk."

Min tolkning av artikeln är denna: en tunn filt för att skydda mot solsken, vilket man faktiskt också bör, är helt okej. Lämna aldrig vagnen stående i solsken. Titta till ditt barn ofta och se till att hen inte blir för varm. Viktigt att luft kan cirkulera inne i vagnen. Men framför allt: lita på ditt eget omdöme och låt inte rubriker om dödsfällor skrämma dig. Att som jag har gjort på bilden ovan, löst hänga en gallerfilt (med massa små hål i sig, därav namnet) för att skärma av barnet från solsken och att ha insyn till barnet så man kan bedöma hur det mår är inte farligt och så länge man är uppmärksam så finns det ingen risk att ens barnvagn plötsligt förvandlas till en dödsfälla. Rulla lugnt i solskenet!

Kommentera inlägget här: